Prisutdelning

 
 

Sedan 1999 har föreningen delat ut priser för att uppmärksamma och uppmuntra medlemmars insatser för föreningen och för KBT. Det är föreningens medlemmar som föreslår pristagare och bedömning av nomineringarna sker av en grupp om tre föreningsmedlemmar som inte sitter i styrelsen. Pristagaren i varje kategori får ett stipendium. Prisutdelningen sker under pompa och ståt vid årskongressmiddagen, och pris kan erhållas inom sex kategorier:

  • Sten Rönnbergs pris för Livsgärning för BTF eller KBT

  • Kliniska insatser i vid bemärkelse

  • Pedagogiska insatser i vid bemärkelse

  • Informationsspridning om beteendeterapi eller KBT

  • Doktorsavhandling om beteendeterapi eller KBT i vid bemärkelse

  • Examensuppsats om beteendeterapi eller KBT i vid bemärkelse

Nominera för 2023 års priser!

Nu är det dags att nominera pristagare för 2023! Skicka in ditt förslag senast den 20 februari 2024, det går bra att nominera i flera kategorier. Pristagarna kommer offentliggöras vid årskongressen 2024.

 

Priser 2023

Pristagarna är ordnade efter det år de fått priset, och inte efter det år de blivit nominerade. Om någon blir nominerad år 2022 för sin utomordentliga doktorsavhandling och vinner, skulle hen alltså stå under 2023, men på personens diplom står det 2022, då det var det år avhandlingen skrevs.

Sten Rönnbergs pris för Livsgärning för BTF eller KBT

Cecilia Svanborg

Cecilia har genom sitt yrkesliv verkat för att fler personer ska får tillgång till evidensbaserad psykologiska behandling, dvs KBT. Men när man talar om att skala upp insatser och erbjuda KBT i större kvalitetet, då blir det också viktigt att säkerställa kvaliteten på insatserna. Cecilia har bidragit genom forskning, kliniskt arbete, chefskap, handledning och utbildning. Inom forskning har hon bidragit bl a med forskning om internetbaserade interventioner men också inom psykometrisk utprövning av instrument som används för att kvalitetssäkra behandling. Hon har under längre period varit chef för Internetpsykiatrin i Stockholm och där bidragit till att fler fått IKBT inom reguljär vård. Hon har från grunden skapat och engagerat forskare, kliniker och representanter från landets regioner i Svenska Internetbehandlingsregistret, SibeR, ett kvalitetsregister med syfte att stötta och kvalitetssäkra införandet av internetbaserad psykologisk behandling. I registret finns nu snart 18 000 IKTB-behandlingar registrerade och man kan jämföra behandlingsresultat för olika program och olika regioner/verksamheter. Cecilia har talat om att trappa ner inför pensionen, men hon är i allra högsta grad aktiv idag och arbetar engagerat med: 

  • Fortsatt utveckling och ökat användande av SibeR

  • Deltagande i arbetet med kunskapsstyrning där hon samarbetar med NAG för depression och ångest. Ett starkt bidrag från Cecilia här är arbetet för att man i vårdförloppet för depression tydligt ska ta med fokuset på att vårdgivaren ska följa upp resultaten av sina insatser, såväl för den enskilda patienten som på gruppnivå 

  • Utveckling och utprovning av IKBT för ADHD

  • Vetenskaplig rådgivning till Region Uppsala som ska införa stegvis vård för psykisk ohälsa.  

  • Medverkan i forskningsprojekt om IKBT i reguljär vård. 

Cecilia är och har varit otroligt produktiv och hennes bidrag till KBT-Sverige och IKBT-utveckling på internationell nivå har varit stort. Hon förtjänar att stå i rampljuset för allt slit hon lagt ned!  


Informationsspridning om beteendeterapi eller KBT

Björn Skoruppa

Björn Skoruppa har under flera år verkat inom psykiatrin i Göteborg för att alla patienter, oavsett belastning, ska erbjudas evidensbaserad vård. Såväl internt som offentligt har Björn tagit ställning, och gjort personliga uppoffringar. Han har konfronterat kollegor och ledning och krävt svar till varför KBT inte erbjuds alla patienter. Av denna anledning tilldelas Björn priset som årets informationsspridare i KBT. 


Kliniska insatser i vid bemärkelse

Marianne Lundahl

Marianne har länge varit handledare för både DBT-team och KBT:are i Sverige. Hon har med sitt engagerade sätt och ödmjuka hållning hjälpt särskilt konsultationsteam i vått och torrt. Man får stöd i det mesta och hon för med mjuk hand teamet mot den riktning teamet just då behöver. Oavsett om det är dialektala sammanbrott eller patienter med stora behov som är den utmaning man står för just då.

Marianne har under många år engagerat sig i handledarfrågan inom föreningen och stått år efter år i handledarrådet/nätverket. 

Trots sina privata uppdrag så har Marianne länge arbetat inom den offentliga vården med en av de mest sårbara och komplexa patient grupperna (ungdomar med emotionell instabilitet och självskada). 

Det om något bör premieras!


Examensuppsats om beteendeterapi eller KBT i vid bemärkelse

Håkan lagerborg

Håkan Lagerberg uppvisade ett stort mått av mod i sitt examensarbete på Psykologprogrammet på SU. Han iscensatte en kurs i deliberate practice för verksamma KBT:are. Deltagarna på kursen hade alla lika lång eller längre erfarenhet av kliniskt arbete än Håkan. Majoriteten hade betydligt längre erfarenhet. I detta axlade han rollen som facilitator och handledare på ett strålande sätt. Han visade att metod kan överbrygga erfarenhet och att stringent upplagd utbildning med fokus på egen träning kan ge mer och annat än den som är uppbyggd på anekdoter och egna favoritgrepp.

Vi utbildar oss i stor utsträckning men vilken typ av utbildning ger effekt och på vad? Dessa frågor kvarstår men Håkans examensuppsats är ett steg i att veta mer. 

Lagerberg, H. (2022). Effekten av deliberate practice för terapeuter avseende patientskattad arbetsallians hos vuxna. En randomiserad kontrollerad effektstudie. Psykologexamensuppsats. Psykologiska institutionen, Stockholms  universitet


Pedagogiska insatser i vid bemärkelse

Erik andersson

Erik Andersson lyckas med bedriften att göra evidensbaserad praktik begriplig och lockande. Med sitt okonventionella sätt och stora engagemang lockar han oss att vilja skapa lokal evidens i våra verksamheter och utvärdera där vi står, exempelvis i följande roller:

  • Studierektor på Psykologprogrammet på KI

  • Ordförande i nationella föreningen för kliniska psykologer

  • Utbildare på introduktionskursen, ett obligatoriskt moment på specialistutbildningen för psykologer 

Vår förening har även fått glädjen att ta del av Eriks klokskaper i BTF salong under året.