Vad är Beteendeterapi?

 
 

BETEENDETERAPI ÄR EN FORM AV PSYKOTERAPI SOM HAR SITT URSPRUNG I INLÄRNINGSPSYKOLOGIN MEN SOM SUCCESSIVT KOMMIT ATT INBEGRIPA KUNSKAP ÄVEN FRÅN ANDRA VETENSKAPLIGA FÄLT, SÅSOM EXEMPELVIS KOGNITIONSPSYKOLOGI, SOCIALPSYKOLOGI OCH AFFEKTPSYKOLOG.

Ordet ‘beteende’ används inom beteendeterapin på ett sätt som till viss del skiljer sig från vardagsspråket och är mer omfattande. Beteende är allt en människa gör och inkluderar därmed sådant som man i vardagsspråket ofta förlägger till det mentala eller psykiska, det vill säga vad en människa tänker, känner och minns. Beteende i denna breda bemärkelse är föremålet för förändring inom beteendeterapi. De psykoterapeutiska metoder och tekniker som tagits fram utifrån detta synsätt har visat sig effektiva när det gäller behandling av en mångfald olika psykiska problem.

Behandling inleds i regel med en så kallad beteendeanalys, en kartläggning av samspelet mellan individ och omgivning som syftar till att klargöra faktorer som påverkar patientens problem. Beteendeanalysen tar stor hänsyn till att varje individ är unik samtidigt som den utgår ifrån grundläggande principer om mänskligt fungerande. En kunnig terapeut har generellt god kännedom om vilka olika samspel mellan individ och omgivning som brukar förekomma vid olika typer av problem.

Fokus i en behandling ligger på samspelet mellan individen och omgivningen i nuet. Samtidigt tas hänsyn till att psykologiska problem har en historia varför samtal om erfarenheter tidigare i livet kan komma att spela större eller mindre roll i behandlingen. Behandlingen lägger typiskt stor vikt vid hur olika konsekvenser påverkar en individs agerande samt hur individen tolkar olika skeenden, såväl i den yttre omgivningen som hos sig själv.

Behandling kan riktas mot en persons individuella problem och upplevelser (individualterapi) eller ges till en grupp personer (t ex familjeterapi). Ofta sker kontakten med behandlare och patient(er) närvarande på samma plats men på senare tid har även andra typer av kontakt blivit vanligare där behandlare och patienter kommunicerar på distans med hjälp av digitala kommunikationsmedel som e-post, chatt och videosamtal.


Läs mer om olika former av kbt

Läs mer om KBT för specifika tillstånd