Implicit Bias - är det något vi kan påverka?

Rapport från ett forskarseminarium på Institutet för Framtidsstudier, sept 2020 med forskare och sociolog Moa Bursell.

Det forskningsområde som handlar om implicit bias som bakomliggande orsak till olika former av diskriminerande beteende exploderar. Framförallt är det ras och etnisk diskriminering samt köns-diskriminering som har väckt intresse men det finns forskning på flera minoritetsgrupper, t.ex. hbtq-personer, religiös tillhörighet, personer med övervikt, personer med psykisk ohälsa eller med funktionsnedsättningar.

Läs mer
Eulogi över Sten Rönnberg

Sten Rönnberg, grundare av BTF, gick bort i slutet av sommaren. Sonen Oskars minnestal på begravningen förtäljer om en person som även på ålderns höst, trots att såväl kropp som knopp börjat kärva, fortsatte vara verksam i ett förbluffande högt tempo men som även fick erfara en mer dyster sida av åldrandet, sjukvårdens biverkningar och hur ångest kan konsumera även den mest kunniga professorn. Vi väljer här att sammanfatta delar av Oskars minnestal över Sten Rönnberg.

Läs mer
FRISK, VACKER, RIK och LYCKLIG tack vare självhjälpsboken

Ett tag funderade jag på att skriva en bok om ångesthantering. Alldeles för dystert, sa väninnan. Vad tror du om Frisk, Vacker, Rik och Lycklig på mindre än en månad? frågade jag. Mycket bättre, sa hon.

Självhjälpsböcker är inget nytt fenomen, de är i själva verket uråldriga. I alla fall om man räknar de otaliga uppbyggelseböcker som funnits i de flesta religioner under alla tider. Guidning i hur man ska leva för att nå ett bättre liv. Dag för dag, eller vecka för vecka, för att livet ska bli mer fullödigt.

Läs mer
XBT. Livet, döden och Skinner

Niklas Möller och Isabel Petrini har skrivit en bok som kopplar ihop det filosofiska existentiella perspektivet med beteendeterapin, vilket inte är en lätt uppgift. I ”XBT. Livet, döden och Skinner” lyckas de formulera existentiella frågor om livets mening, frihet, val, ansvar, värderingar och döden utifrån ett inlärningsperspektiv.

Läs mer
MI i arbete med våld i nära relationer

Visst har du mött en person som är utsatt för våld och som inte var beredd att lämna den våldsamme partnern? Motiverande samtal, MI, (engelska Motivational Interviewing) är en samtalsmetod som lämpar sig särskilt väl i sådana situationer, inte minst för att den utsatta ofta känner så stark ambivalens inför att lämna eller stanna kvar i relationen, och när man känner sig ambivalent börja man försvara sig när någon annan försöker övertyga en om att lämna relationen.

Läs mer
Årets livsgärning 2020: Elizabeth Malmquist

Sedan 1999 har BTF delat ut priser varje år för att uppmärksamma och uppmuntra medlemmarnas insatser för föreningen och KBT. För att ytterligare uppmärksamma pristagarna har vi under de senaste veckorna publicerat intervjuer med dem här på bloggen. Sist ut är Elizabeth Malmquist som fick priset för Årets livsgärning. Det är Elizabeth vi har att tacka för att det idag finns avsevärt fler DBT-team i Sverige, både inom vuxenpsykiatrin, BUP och behandlingshem, och att färdighetsträning har spritts i hela vårt land. Det har räddat liv och ökat livskvalitén för många. 

Läs mer
Årets kliniska insats 2020: Thomas Tegenmark

Sedan 1999 har BTF delat ut priser varje år för att uppmärksamma och uppmuntra medlemmarnas insatser för föreningen och KBT. För att ytterligare uppmärksamma pristagarna publicerar vi under de närmaste veckorna intervjuer med dem här på bloggen. Thomas Tegenmark fick priset för Årets kliniska insats. Thomas får priset för sitt arbete med att under tio år bygga upp den kliniska verksamheten på WeMinds mottagningar med målsättningen att tillgängliggöra evidensbaserad vård och revolutionera standarden för utfallsmätning i de offentliga systemen.

Läs mer
Årets informationsspridare 2020: Alexander Rozenthal

Sedan 1999 har BTF delat ut priser varje år för att uppmärksamma och uppmuntra medlemmarnas insatser för föreningen och KBT. För att ytterligare uppmärksamma pristagarna kommer vi under de närmaste veckorna att publicera intervjuer med dem här på bloggen. Först ut är Alexander Rozenthal som fick priset för Årets informationsspridare. Alexander har under det gångna året frekvent deltagit i olika mediala sammanhang, både nationellt och internationellt. Oavsett vilket av Alexanders många expertområden det rör sig om så representerar han KBT på ett föredömligt sätt: lättillgängligt men utan att göra avkall på nyanser och komplexitet.

Läs mer
Dostojevskijs ”spelbesatthet” – idag en psykiatrisk diagnos och ett folkhälsoproblem

Spelaren är på många sätt en mytomspunnen figur. I filmer blir han – för det är nästan alltid en man – en spännande karaktär, som inte låtit sig fångas in i den småborgerliga fällan. Idag är ”spelbesattheten” en psykiatrisk diagnos, till vardags benämnd som spelberoende. Den spelberoende ägnar nästan all sin vakna tid och alla pengar han har åt spelandet. Han får allt svårare att sköta sitt arbete eller sina studier. Stress och oro präglar vardagen. Pengar är ett konstant problem och leder nästan alltid till en omfattande skuldsättning. Men spel luktar inte, det dricks inte, det går inte att äta eller injicera. Hur kan man då bli beroende?

Läs mer
En barnpsykolog talar ut om små och stora barns sömn

Har du någon gång tänkt att du kanske relativt snart kommer bli typ galen om du inte får sova? Du som nu sitter med skärmen i ett krampaktigt grepp mellan två hårt knutna händer som definitivt inte strävar mot att sträckas upp, du kan slappna av. Du är inte ensam. Långt ifrån! Det här med barn och sömn. Det är helt klart ett kärt ämne. När vi utgick ifrån egna erfarenheter, saker vi hört vänner tala om och frågor vi fått av klienter så var vi rätt ense om något: Alla önskar sömnråd.

Läs mer
Ta hjälp av KBT för att lyckas med dina nyårslöften!

Varje år avger uppemot en femtedel av den svenska befolkningen nyårslöften. Själva idén om att ta tag i en förändring i samband med en övergång är dock inget som bara sker den 31 december. Människor uppskattar att förändra saker hos sig själva efter sin semester, vid en ny termin eller på måndagar – så kallat ”fresh start effect”. Resultatet av en studie på nyårslöften visade att 55% av deltagarna efter tolv månader höll fast vid vad de hade lovat sig själva. Läs inlägget för att se hur de lyckades.

Läs mer